Recepten
Humus met vitamix (zelfgemaakte Tahin)
Allard Hendriksen | 2020-07-08
Zelfgemaakte humus!
Ingredienten
- 80 gr Buhara sesam gebraden
- 125 gr natte kikkererwten van merk Tagin
- halve citroen
- teentje knoflook
- 45 gr vocht van kikkererwten
Bereiding
- Gebruik kleine vitamix blenderkom (225ml).
- Sesamzaad in 8 rondes vermalen tot tahin
- Eerste 2 rondes op max stand 3
- Dan een ronde 4: hier wordt het spannend. De sesam kruipt omhoog en valt
niet meer terug. Veel schudden helpt.
- Vier rondes op 5 (niet meer dan zes)
Grote kan
- 250 gr gebraden sesam
- 400 gr kikkererwten
- 125 gr vocht
- 3 knoflook
- sap van anderhalve citroen
- zout
- 108gr kikkererwten
- 25gr vocht
- 55gr vocht
Zelfgemaakte humus!
- Eerste 2 rondes op max stand 3
- Dan een ronde 4: hier wordt het spannend. De sesam kruipt omhoog en valt niet meer terug. Veel schudden helpt.
- Vier rondes op 5 (niet meer dan zes)
In totaal:
- 250 gr gebraden sesam
- 508 gr kikkererwten
- 3 knoflook
- sap van anderhalve citroen
- zout
- 205 gr vocht
Jerusalem variant
Officiele variant (nyt)
- 250 gr droge kikkererwten
- 1 teaspoon baking soda
- 270 gram tahini
- 4 table spoons lemon juice
- 4 cloves garlic
- 100 ml koud water
Variant I
- 250 gr droge kikkererwten
- ruim baking soda
- 100 gram sesamzaad
- 4 table spoons lemon juice
- Op gevoel komijnzaad
- 1.5 cloves garlic
- 300 (?) ml koud water
Variant II
- 250 gr droge kikkererwten
- ruim baking soda
- 150 gram sesamzaad
- 5.5 table spoons lemon juice
- 1.5 cloves garlic
- 200 (?) ml koud water