Recepten
Flespompoen met mais-salsa, feta en pompoenpitten
Allard Hendriksen | 2021-12-05
Pompoen met pitten?
Ingredienten
Pompoen met pitten?
Bijgerecht voor 6 personen:
- grote flespompoen, ongeschild, over de lengte doorgesneden. Pitten verwijderd vruchtvlees in parten van ca. 8 cm lang en 3 cm breed gesneden (1,3 kg)
- 75 ml olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 2 hele maiskolven, bladeren en draden verwijderd
- 1 grote rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in smalle ringetjes
- 3 limoenen: rasp van 1 ervan 1 theel. schil af en pers 4 eetl. sap uit
- 10 g koriander, grofgesneden
- 5 g muntblad, in grove reepjes
- 30 g pompoenpitten, geroosterd
- 50 g feta, grof verkruimeld in blokjes van 1-2 cm
- zout en zwarte peper
Bereiding
- Verhit de oven tot 220 °C.
Pompoen
- Meng de pompon met 2 eetlepels olie, ½ theelepel zout en royaal peper.
- Verdeel de stukken op de schilkant niet te dicht bij elkaar op en met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster ze 25 minuten in de oven tot de pompoen gaar en goudbruin is.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de pompoen afkoelen.
Mais
- Zet een grillpan op hoog vuur en ventileer de keuken goed.
- Leg de maiskolven in de pan en rooster ze 8 minuten, keer ze regelmatig tot ze rondom geblakerd zijn.
- Haal de pan van het vuur, zet de kolven als ze voldoende zijn afgekoeld, rechtop op een plank en schaaf de korrels met en scherp mes van de kolf af.
- Doe de korrels in een kom met de chilipeper, limoenrasp en het -sap, de overgebleven 3 eetlepels olijfolie, ¼ theelepel zout en de kruiden.
- Meng alles goed en zet de salsa opzij.
Presentatie
- Verdeel de pompoenparten over de borden of op een grote schaal. Schep de salsa erop, bestrooi met de pompoenpitten, verdeel de feta rover en serveer de pompoen besprenkeld met nog wat extra olie.