Recepten

Bonenburger met citroen-aioli

Allard Hendriksen | 2022-04-25

Een burger met bonen.

Ingredienten

Voor 4 porties:

Bereiding

  1. Spoel 800 g boterbonen af in een zeef en doe ze in een kom.
  2. Prak de bonen met een vork of pureestamper fijn. Het hoeft geen puree te zijn, maar je moet er wel straks mooie burgers van kunnen kneden.
  3. Hak 20 g peterselie fijn. Snijd 4 stengels bosui in dunne ringen.
  4. Meng de bonen met de helft van de peterselie en de bosui. Voeg 2 eieren, 100 g bloem en flink wat peper en zout toe.
  5. Maak je handen nat (tegen het plakken) en vorm grote burgers van ongeveer 2 centimeter dik.
  6. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de burgers ongeveer 3 minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.
  7. Breng 4 el aioli op smaak met citroensap en zet apart.
  8. Snijd de onderkant van 12 kropjes sla. Haal de bladeren los (snijd ze eventueel in hapklare stukken) en doe ze in een grote kom. Bewaar een paar bladeren voor op de burgers.
  9. Halveer 200 g cherry trostomaten. Schil 2 avocado's en snijd in blokjes van ongeveer 1 centimeter.
  10. Meng de sla met de tomaatjes, avocado en de rest van de peterselie. Maak aan met olijfolie en citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
  11. Snijd 4 briochebollen doormidden en besmeer ze met de citroen-aioli.
  12. Beleg ze met de apartgehouden sla en de bonenburgers. Garneer eventueel met augurken. Serveer de burgers met de salade.